In het hartje van Sint-Katherina-Lombeek, een deelgemeente van Ternat, opent in januari 2018 woonzorgcentrum Kapelleveld de deuren. Kapelleveld biedt maar liefst 42 assistentiewoningen en 58 kamers in een groene omgeving. Het bouwteam legt momenteel de laatste hand aan het woonzorgcentrum. Tectum Dekkers Eke zorgt voor de groene kroon op het opmerkelijke gebouw.

Puzzelen met isolatie

De architecten verdeelden de woningen en kamers over vier vleugels die naast elkaar op het terrein liggen. De gebouwen kregen een opmerkelijk licht hellend dak. “Het gaat om een hellend betonnen dak waarop balken met variërende lengtes zijn geplaatst om opvallende, speelse oversteken te maken. De zone boven en tussen de balken hebben we voorzien van een dampscherm Sopraglass PB V3 TF en vervolgens geïsoleerd en afgewerkt met een Firestone Rubbergard ™ LSFR 1.5mm dakdichting,” vertelt Jelle Defrancq, regiomanager van Tectum Dekkers Eke.

Het plaatsen van de isolatie was een uitdaging. “Tussen de balken van de oversteken gebruikten we isolatieplaten van 22cm dikte. Hierop plaatste de schrijnwerker vervolgens een multiplexplaat. Voor de overige gedeeltes van het dak plaatsten we isolatieplaten van 24cm, zodat we overal dezelfde opbouwhoogte kregen. Omdat het betonnen dak niet perfect vlak is, moest de schrijnwerker de balken uitvullen. Tenslotte plaatsten we een rotswoldeken om onze isolatie mooi gelijk met de balken te laten komen. Waar nodig drukt het deken samen om de bovenzijde van de isolatieplaten overal gelijk te brengen met de balken,” legt Jelle uit.

Duurzame dakafwerking

Het team van Tectum Dekkers Eke plaatste een extensief groendak met sedumstekken van Bosscover Green. “Het groendak is op een 6cm dik pakket geblazen substraat gezaaid. Een substraatrol onder het substraat zorgt voor extra waterbufferingscapaciteit.” De stedenbouwkundige voorschriften verplichten het gebruik van een groendak voor het woonzorgcentrum. “Een groendak biedt veel voordelen! Het buffert het regenwater, waardoor het vertraagd naar de riolering loopt. Het verbetert de akoestische isolatie van het gebouw en de dakdichting is beschermd onder het groenpakket, waardoor het een langere levensduur heeft,” zegt Jelle. Tussen het groendak en de dakrand bleef een zone vrij. Een opstaande balk op dit dakdeel houdt het regenwater tegen en leidt het naar de regenwaterafvoeren, die overigens ook in het pakket van Tectum Dekkers zaten.

Divers project

Naast de isolatie en het groendak realiseerde Tectum Dekkers ook de terrassen van de assistentiewoningen in EPDM. Het team bracht ook zinken kralen aan rondom de dakrand en in de balustrades van de gemetselde buitentrappen. De collega’s van Tectum Protectum monteerden ten slotte de levenslijnen op het dak.

Meer info over Tectumgroup